Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül értesül arról, hogy a belga  Vegan Protein nevű 500g-os termékben 23,2 mg/kg laktoproteint mértek. A termék jelölésén nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, ezért az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat. 

A termék adatai:
Megnevezés: Vegan Protein, vaniliás macaron ízű
Kiszerelés: 500 g
Gyártó: Medix Laboratoires (Belgium)
Tétel (lot) szám: L703972/2

Minőségmegőrzési idő: 07/2020

RASFF referenciaszám: 2018.2351

A Nébih azt javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el.

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.

A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek.

Forrás: NÉBIH